Gezondheid

‘Geen vaccin beschikbaar tegen blauwtong serotype 3’

Er is op dit moment geen geschikt vaccin beschikbaar tegen blauwtong serotype 3 (BTV 3). Dat schrijft minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. BTV 3 is het blauwtongvirus dat onlangs is vastgesteld bij schapen en runderen in Nederland.

Op 14 september aan het einde van de dag waren er 44 bevestigde gevallen, waarvan 30 bedrijven met schapen en 14 bedrijven met rundvee, vooral in het midden van het land. De verwachting is dat het virus zich voor de winter over heel Nederland heeft verspreid, afhankelijk van de weersomstandigheden.

BTV 3 is tot heden in de EU slechts vastgesteld op Sicilië en Sardinië. Hoe het virus de sprong naar Nederland heeft gemaakt is vooralsnog onduidelijk. Minister Adema noemt het niet beschikbaar zijn van een vaccin “een forse forse tegenvaller voor de dierhouders, omdat vaccinatie het belangrijkste instrument is om ziekte te voorkomen bij hun dieren. We zijn op dit moment met farmaceuten in gesprek om mogelijkheden te verkennen.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?