Management

Berglandmilch: melk van koeien op de grup apart ophalen

In Duitsland ligt een wetsontwerp op tafel dat koeien op de grupstal al in 2028 verbiedt. Tien procent van de Duitse koeien staat nog aangebonden. In Oostenrijk heeft intussen zuivelonderneming Berglandmilch te kennen gegeven vanaf 2025 geen melk van koeien op de grup meer in te nemen.

De melk van koeien die jaarrond op de grup staan wordt vanaf 2025 niet meer opgehaald door de Oostenrijkse coöperatie Berglandmilch. Directeur Josef Braunshofer geeft aan deze beslissing vooral te hebben genomen, omdat supermarktketens Aldi en Lidl in Duitsland hebben aangegeven al in 2024 alleen nog melk in de winkelschappen te zetten van koeien in ‘betere’ huisvestingsvormen dan een grupstal.

Alle leveranciers behouden

In 2024 gaat coöperatie Berglandmilch daarom melkstromen gescheiden innemen en dus voor bedrijven met koeien op de grup aparte routes rijden, om deze melk apart te verwerken en te verwaarden. Voor de tijd die nog resteert voor omschakeling naar andere systemen voor huisvesting, staat de coöperatie melkveehouders terzijde met advies en financiële steun. De coöperatie zegt als doel te hebben alle leveranciers te behouden.

Bron: moproweb

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?