Veevoer

Bruin zeewier om methaanemissie te verlagen

Het Klima 101-portaal interviewde PhD-onderzoekster Daniela Kirovski, Professor aan de diergeneeskundige faculteit in Belgrado (Servië). Kirovski en haar team slaagden erin de methaanemissies van melkkoeien te verlagen met natuurlijke voedingssupplementen. Tegelijkertijd ging de productie van de melkkoeien omhoog.

Prof. Kirovski heeft meer dan 20 jaar ervaring als het gaat om onderzoek naar metabolisme bij de melkkoe. De laatste jaren was ze manager van het project Mitimetcattle, gefinancierd door een wetenschappelijk fonds van de overheid, dat trachtte het probleem van methaanuitstoot, uit de enterische fermentatie door de koe, aan te pakken met voertechnische aanpassingen.

In de maanden maart en april van dit jaar deed het onderzoeksteam van Kirovski een grote studie die mooie resultaten opleverde. “We verlaagden de methaanemissie van de koe met 46 procent”, vertelt de onderzoekster. De oplossing zit ‘m in bruin zeewier wat resulteert in de vorming van propionaten in plaats van methaan. Propionaten zijn bestanddelen van glucose, één van de bestanddelen van lactose.

“De opzet van ons experiment kende een voorbereidingsfase van tien dagen. Vanaf dat punt zijn we nutritionele supplementen gaan toevoegen. Bij bruin zeewier namen we een reductie van 35 procent waar na 15 dagen toevoegen van het supplement aan het rantsoen. Na 30 dagen zagen we zelfs een reductie van 46 procent ten opzichte van de controlegroep met koeien die hetzelfde rantsoen zonder bruin zeewier kregen”, legt Prof. Daniela Kirovski uit. “Het doel is op basis van de resultaten van het onderzoek in Servië een rantsoenadvies ontwikkelen waarbij direct een voorspelling van de methaanemissie van de dieren gemaakt kan worden op basis van meerdere parameters zoals rantsoenparameters, productie, enkele biochemische parameters et cetera.

Bron: Agroberichten Buitenland

Foto: Alpha via Flickr

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?