Kennispartnerbericht van TheTransitionCompany

Probleemloos melken: de functie van het droogstandrantsoen

Het droogstandsrantsoen is één van de belangrijkste maar ook één van de lastigste rantsoenen op een melkveebedrijf. Het is zoeken naar een balans. Enerzijds moet de koe gelegenheid krijgen te herstellen van haar afgeronde lactatie. Anderzijds moet ze voorbereid worden op de volgende lactatie. Problemen rondom het afkalven, zoals bijvoorbeeld melkziekte, moeten worden voorkomen. En wat niet geheel onbelangrijk is, er groeit ook nog een kalf in haar.

In de 6-8 weken durende droogstand is het van belang dat de koe niet te rijk gevoerd wordt. Dit om vervetting te voorkomen. Aan de andere kant moet er voldoende microbieel eiwit gevormd worden voor de groei van het kalf en om kwalitatief goede biest te vormen. Daarnaast is het belangrijk de pens getraind te houden voor de volgende lactatie. Getraind wil zeggen, in staat om veel ruwvoer te fermenteren en microbieel eiwit te produceren. Elke kilogram drogestof die de koe de dag voor afkalven meer vreet, vreet ze de dag na afkalven meer.

Aangezien de koe hormonaal gezien in de eerste 60 dagen na het kalven naar haar piekproductie toe wil, is het van groot belang om dit zo goed mogelijk te faciliteren met voeding. Vaak ligt de melkproductie zelfs hoger dan ze bijvreet en komt ze in een negatieve energiebalans. Een extra kilogram drogestof in de koe lijkt dan niet veel, maar is als snel een 950-1000 VEM extra. Dit is energie voor ruim 2 kilogram melk, die ze dus niet uit haar lichaamsreserves hoeft te halen.

Het monitoren van de drogestofopname tijdens de droogstand is daarom van cruciaal belang voor een gezonde en productieve nieuwe lactatie. Gemiddeld over de gehele droogstand moet deze minimaal rond de 14 kilogram drogestof per koe per dag liggen. Deze drogestofopname gecombineerd met het voorkomen van problemen rondom kalven kan alleen door middel van een uitgekiend droogstandsrantsoen. Zit je als veehouder in deze periode goed aan het stuur, dan gaat de verdere lactatie op de automatische piloot.

We adviseren u graag over het juiste droogstandsrantsoen voor uw koeien. Meer weten over onze concepten of een afspraak maken met onze specialisten om te zien of we u kunnen ondersteunen bij uw bedrijf? Kijk gerust verder op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Lees meer op https://thetransitioncompany.eu/nl

The Transition Company
Over TheTransitionCompany
Met een voorsprong de lactatie in, meer energie voor verse koeien en het verhogen van waarde van ruwvoer. Dit is waar wij ons dagelijks mee bezighouden.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?