Gezondheid

Bedrijfsgezondheidsbegeleiding in Denemarken

Nederlandse melkveehouders met vijf koeien of meer, hebben de plicht met hun dierenarts een bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan te schrijven. In Denemarken hebben dierenartsen geen apotheekrecht meer en gelden dergelijke voorschriften vanaf 100 melkkoeien. Dierenartsen werken daar meer adviserend.

Voor Deense melkveehouders met meer dan 100 melkkoeien is een regelmatig dierenartsbezoek bij wet voorgeschreven. “Dierenartsen werken daardoor vooral adviserend, hun werk oriënteert zich in eerste instantie op de verbetering van de gezondheid van de veestapel”, vertelde Professor Volker Krömker van de universiteit Kopenhagen tijdens het congres van de nationale federatie van praktiserende dierenartsen (BpT) in München.

Verplicht voor elk Deens melkveebedrijf zijn minstens twee interdisciplinaire adviesbezoeken per jaar alsook deelname aan een zogenoemde ‘stable school’, waarin melkveehouders met en van elkaar leren op een bepaald vlak. Bij meer dan 250 melkkoeien kan het aantal verplichte dierenartsbezoeken oplopen tot 12 adviesbezoeken en 14 statusbezoeken afhankelijk van gemaakte afspraken of de gezondheidstoestand van de veestapel. Centraal staan daarbij volgens Krömker de zogenoemde koppeldiagnoses.

2.500 melkveebedrijven in Denemarken

Omdat de ongeveer 2.500 melkveebedrijven in Denemarken gemiddeld 235 koeien melken, zijn vrijwel alle bedrijven onderworpen aan de regeling. Deense dierenartsen hebben geen apotheekrecht meer. Apotheekrecht betekent in dit geval op voorraad mogen houden en mogen leveren van geneesmiddelen die de dierenarts zelf voorschrijft. Wat bedrijfsbegeleiding in Denemarken makkelijker maakt, is dat alle bedrijven hetzelfde koppelmanagementsysteem gebruiken en met veel monitoringsystemen en digitale hulpmiddelen werken.

Tekst: Silvia Lehnert, Wilbert Beerling

Bronnen: Volker Krömker, BpT-congres 2023, RVO, Universiteit Utrecht

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?