Markt

Wit-Rusland wuift effect van sancties weg, zuivelexport neemt toe

De problemen die zich voordeden toen de Europese sancties voor het eerst opgelegd werden aan Wit-Rusland zijn opgelost. Dat zegt de Wit-Russische minister van Landbouw en Voedsel Sergey Bartosh. Het land focust zich nu op het uitbreiden van de zuivelexport.

Wit-Rusland investeert veel in het moderniseren van de zuivelhandel in het land en het vergroten van de export. Volgens Bartosh wil de industrie in het land met nieuwe zuivelproducten komen om dat te bereiken. Dat moet gebeuren met de productie van bijvoorbeeld kaas met witte en blauwe schimmel. Ook is er veel vraag naar lactoferrine, een ontstekingsremmend eiwit in melk, en weipoeder.

Zuivelexport Wit-Rusland neemt toe

Minister Bartosh geeft aan dat de zuivelexport van Wit-Rusland is toegenomen. Hij presenteerde daarbij geen cijfers die dat bevestigen. Het effect van de Europese sancties is minimaal. Vooral naar Rusland en China wordt veel geëxporteerd, maar ook de export naar Polen en West-Europa zou toegenomen zijn. Ook doet de zuivelindustrie in Wit-Rusland nu zaken met landen verder weg, zoals Cuba en Equatoriaal-Guinea

Modernisatie van de industrie

Wit-Rusland wil de komende jaren de kosten van de productie omlaag brengen. Ook wil het land de zuivelindustrie flink uitbreiden. De komende jaren zouden er 140 melkveehouderijen bij moeten komen.

Bron: The Bullvine

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?