Markt

Russische zuivelsector verwacht moeilijkheden in 2024

Door een lage lokale marktvraag en moeilijkheden met het transport naar internationale klanten zal de Russische zuivelsector waarschijnlijk problemen ervaren in 2024.

Onder andere door de sancties vanuit het westen, hoge transport- en havenkosten en onvoorspelbare wisselkoersen van de Russische munt importeert het land nog altijd meer dan het exporteert. Russische exporteurs geven aan dat sommige transporteurs nog altijd terughoudend zijn om met Russische bedrijven samen te werken.

Russische zuivelproducenten verwachten geen merkbare verhoging van de productie in 2024, maar als dit wel het geval is, is een hogere marktvraag onmisbaar. De zuivelconsumptie van Russische inwoners daalde in 2023 door een afname van de koopkracht. Daarom heeft de Unie voor Russische zuivelproducenten gewaarschuwd voor een verwachte daling van 20 tot 30 procent van de verkoop van zuivelproducten in de eerste helft van 2024.

Lyudmila Manitskaya, directeur van de unie, is sceptisch dat het nieuwe beleid van de Russische regering, waarbij de logistieke subsidies aan exporteurs vanaf begin 2024 volledig worden terugbetaald, een grote invloed zal hebben op de Russische export.

Bron: The Bullvine Foto: Alena-Pasheva

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?