Algemeen

Ruim 20.000 handtekeningen voor petitie kalf bij koe

De petitie die de Vegetariërsbond afgelopen jaar verspreidde voor het samenhouden van kalf en koe heeft tot nu toe ruim 20.000 handtekeningen ontvangen. Dat meldt de vereniging in een persbericht.

De Vegetariërsbond heeft op maandag 19 februari een advertentie over de petitie geplaatst in Trouw. Ook zegt de vereniging van plan te zijn een brief sturen naar de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) met een oproep tot verandering.

Volgens de Vegetariërsbond kwam uit een door hen gehouden enquête dat 25,4 procent van de deelnemers vond dat een kalf minimaal een paar maanden bij de moeder moet blijven. Daarnaast gaf 34,9 procent aan dat ze bereid zijn meer te betalen voor melk van een melkveehouderij waar dit het geval is.

Wet dieren

In de nieuwe wet dieren (ingang 1 juli 2024), die bepaalt dat een veehouderij moet aanpassen aan het natuurlijke gedrag van dieren, lijkt geen bepaling opgenomen te zijn over het houden van het kalf bij de koe. De Vegetariërsbond erkent dat deze waarschijnlijk ontbreekt omdat er omstandigheden kunnen zijn waarin het beter is voor het dierenwelzijn om het kalf van de koe te scheiden en dat “dit alles aan het inzicht van de veehouder is over te laten”.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?