Kennispartnerbericht van Speerstra

Aandachtspunten naast vers gras

Vers gras bevat een hoge voederwaarde. Dat betekent dat er naast vers gras minder aanvullend krachtvoer nodig is. Hierdoor wordt automatisch het ruwvoer aandeel in het rantsoen groter. Vers gras is op zich goed verteerbaar, maar vers gras kan ook qua samenstelling sterk wisselen. Dat heeft te maken met in wat voor gras koeien worden ingeschaard, het aanbod, het weer en de groeiomstandigheden.

Pens moet zich continu aanpassen

Een wisselend aanbod en een wisselende graskwaliteit heeft als gevolgd, dat de pensflora van een koe zich continue moet aanpassen. Bij regenachtig weer of als er te weinig bijgroei is, zal er op stal meer voer worden opgenomen. Graskuil en snijmais worden door andere bacteriën afgebroken dan vers gras.

Schommelingen beter opvangen

Diamond V kan de pens helpen om deze schommelingen beter op te vangen. Daarnaast zorgt het ervoor, dat de celwanden in het voer beter verteerd worden. Dit komt de productie en melkeiwitgehalte ten goede. Hoe werkt dit?

Stimuleer de gezonde pensbacteriën

Diamond V stimuleert de groei van celwand- afbrekende bacteriën en de vezel- afbrekende schimmels in de pens. Deze nemen, door toevoeging van Diamond V aan het rantsoen, met 60 – 82% toe. Hierdoor worden er meer vluchtige vetzuren door de pens microben gevormd. Vluchtige vetzuren worden weer gebruikt als energiebron voor de koe. Met name het gevormde propionzuur is belangrijk voor de melkproductie.

Melkzuur is een zuur met een hele lage pH en wordt met name gevormd bij veel snelle koolhydraten in het rantsoen. Zo nemen koeien bij hitte minder ruwvoer op, maar vaak wel het koolhydraatrijke krachtvoer, met als gevolg een verhoogde kans op pensverzuring.

Diamond V helpt om het melkzuur sneller om te zetten in propionzuur, een belangrijke energiebron voor de koe. Hiermee stabiliseert Diamond V het pens milieu en gaat zo pensverzuring tegen.

Wat kan Diamond V u opleveren?

Volgens een meta-analyse van 36 onafhankelijke onderzoeken naar Diamond V, leidt dit tot een hogere melkgift (gemiddeld + 1.18 kg/ dier/ dag) met hogere vet en eiwit opbrengsten ( gemiddeld + 60 gram vet; + 30 gram eiwit /dier / dag).

Het voeradvies is 60 gram Diamond V XP LS per koe per dag als het aan het voerhek aan het rantsoen wordt toegevoegd. Diamond V kan ook prima in een geconcentreerde vorm worden opgenomen in uw krachtvoer en kost dan rond de 6 cent per koe per dag. Diamond V is GMO vrij.

Juist bij de huidige (hoge) melkprijzen is het belangrijk optimaal melk te produceren en af te leveren.

Overleg daarom met uw voorlichter of neem contact op met Speerstra Feed Ingredients BV (0514-569001 / mail@speerstra.com) welke mogelijkheden er voor u zijn, om Diamond V op uw bedrijf in te zetten.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?