Kennispartnerbericht van TheTransitionCompany

Het effect van hittestress bij droge koeien op het ongeboren kalf

Hittestress bij droge koeien heeft invloed op de ontwikkeling van uier en placenta. Bovendien heeft hittestress niet alleen invloed op de droge koeien, maar ook op het ongeboren kalf. Het kan namelijk de levensproductie van het kalf beïnvloeden.

Studies hebben aangetoond dat hittestress bij droge koeien een significante invloed heeft op de ontwikkeling en het herstel van uierweefsel. Het kan onder andere leiden tot een verminderde melkproductie in de eerstvolgende lactatie en tot een grotere kans op uierinfecties. De productievermindering kan maar liefst oplopen tot 5 liter per dag gedurende 30 weken.

Vertraagde ontwikkeling

Glucose speelt een grote rol binnen de koe. Het is van groot belang voor de ontwikkeling van het kalf, de kwaliteit van de eicellen en de weerstand. De ontwikkeling en herstel van uierweefsel is ook glucose gedreven. Tijdens hittestress gebruikt de koe glucose als energiebron voor haar koelingsmechanisme. De glucose die extra gebruikt wordt voor koelen, gaat ten koste van onder andere de ontwikkeling en weerstand van het kalf.

Invloed op het ongeboren kalf

Hittestress bij het foetale kalf heeft effect op de stofwisseling en de genexpressie in haar latere leven. Deze epigenitica, die kan worden gezien als de software van het kalf, bepaalt hoe ze haar genetica (hardware) gaat programmeren. Een ongeboren kalf met hittestress programmeert haar genetica anders dan een ongeboren kalf zonder hittestress. Hierdoor zijn ze vaak vatbaarder voor infecties, zijn minder vruchtbaar en produceren ze minder melk.

Verminderde vruchtbaarheid is te wijten aan een vertraagde ontwikkeling van eicellen. Aangezien eicellen zich al voor de geboorte ontwikkelen, hebben ze levenslange effecten op de vruchtbaarheid. Glucose stimuleert de aanmaak van het hormoon IGF, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van eicellen. Daarom heeft onvoldoende glucose tijdens de droogstand direct effect op de eicellen en dus op de vruchtbaarheid van het ongeboren kalf.

Hittestress is niet te voorkomen, maar de nadelige effecten van hittestress zijn wel te beperken. Vers voer, goede drinkwatervoorziening, ventilatie en een uitgekiend droogstandsrantsoen zijn hierbij sleutelfactoren.

Lees meer op https://thetransitioncompany.eu/nl

The Transition Company
Over TheTransitionCompany
Met een voorsprong de lactatie in, meer energie voor verse koeien en het verhogen van waarde van ruwvoer. Dit is waar wij ons dagelijks mee bezighouden.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?