Kennispartnerbericht van BouMatic

Tips om melkproces efficiënter te maken

Om een uier zo leeg mogelijk te krijgen, is een goede en getrainde melkroutine belangrijk. Data helpt erbij om die routine te verbeteren, vertelt Jeroen Struijlaart, aftersales manager van melkmachinefabrikant BouMatic.

Teveel restmelk in een uier, is niet goed voor de uiergezondheid en zorgt voor een lagere melkproductie. Een goede melkroutine zorgt ervoor dat koeien minder stress ervaren en beter leegmelken. Om de melkstalprestaties te bepalen, is het raadzaam om het aantal kilo’s per stand per uur te berekenen of te meten. “Dit is de beste maatstaaf die aangeeft hoe de koeien de melkstal ingaan en uitkomen en hoe de melkroutine is toegepast”, vertelt Jeroen Struijlaart. Bij tweemaal daags melken is minstens 68 kilogram per stand per uur wenselijk. Melk je drie keer per dag, dan is dat minimaal 50 kilogram per stand per uur.

Stimuleren

Met behulp van data en gegevens kun je het melkproces monitoren, verbeteren en efficiënter maken. Zo is het aantal melkingen per dag van grote invloed op hoelang je een koe moet stimuleren. “Bij twee keer per dag melken is 45 seconden stimulatie genoeg. De druk in de uier is zo hoog dat de melkstroom snel op gang komt. Ga je het dier drie keer per dag melken, dan moet je de koe 60 tot 70 seconden gaan stimuleren”, aldus Struijlaart.

Wilt u weten hoe u het melkproces op uw bedrijf efficiënter en winstgevender kunt maken? Klik hier voor meer informatie en meld u direct aan voor een gratis audit op uw bedrijf.

Bekijk nu de volledige presentatie van Jeroen Struijlaart:

BouMatic is één van de sponsoren van de studiedag Melken voor Morgen.

BouMatic
Over BouMatic
Zo goed mogelijk omgaan met de koe en tegelijkertijd melk van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren is onze prioriteit.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?