Management | Markt

IFCN: Europese zuivelconcerns zouden zich op de EU moeten richten

De Europese zuivelconcerns zouden zich op de Europese markt moeten concentreren en hun productportfolio’s voor de interne en externe markt moeten aanpassen, zo meent Łukasz Wyrzykowski van het International Farm Comparison Network (IFCN).

Wyrzykowski deed de uitspraak vorige week op de Dairy Industry Newsletter-conferentie in London. “De EU zie ik als de belangrijkste markt voor de EU. We zouden moeten nagaan hoe we de waarde van de EU als markt kunnen vergroten als we het productaanbod verbeteren.”

Een miljoen ton meer

De melkproductie in de EU heeft zich in vergelijking tot dezelfde periode in het voorgaande jaar min of meer altijd verhoogd. Het IFCN verwacht dit jaar een productietoename van 0,5 tot 0,8 procent in de EU. Dat betekent ongeveer een miljoen ton meer melk, net als in 2016. De wereldwijde melkproductie zal met twee procent stijgen.

Vanuit dit oogpunt wijst Wyrzykowski erop dat de melkprijs alleen kan stabiliseren als de belangrijkste exportlanden de productie niet verhogen: “Er zijn meerdere instrumenten om de melkproductie van de belangrijkste exportlanden onder controle te houden”, voegt hij toe.

Melkprijs

Het IFCN rekent met een gemiddelde huidige wereldmelkprijs van tussen circa 33 en 36 cent per kg. Vanaf 2018 rekent het IFCN echter met een hogere prijs, omdat de zuivelvoorraden dan gereduceerd zijn.

Bron: Moproweb

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?