Management

Cono ook aan de gang met GMO-vrije melk

Ook coöperatie Cono Kaasmakers in De Beemster start een experiment voor het vermarkten van GMO-vrije melk. Daarvoor doen enkele fabrikanten nu aan de VLOG-standaard. Cono betaalt de melkveehouders die GMO-vrije melk leveren een cent meer per kg melk.

De doelmarkt voor de GMO-vrije melk is in eerste instantie Duitsland en niet Nederland. De melk wordt verwerkt tot GMO-vrije kaas en komt in de Duitse winkelschappen. Als het gaat om duurzaamheidsaspecten staat weidegang in Nederland meer in het spotlicht dan het gebruik van GMO’s, vandaar de keuze voor Duitsland.

VLOG-standaard

VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik en is een erkende Duitse vereniging die zorg draagt voor het uitgeven van en het certificeren voor het keurmerk ‘Ohne Gentechnik’. Alle voorwaarden voor gebruik van het label zijn te vinden in een Engelstalige pdf.

FrieslandCampina

FrieslandCampina kondigde eind april al aan proefsgewijs GMO-vrije kaas te willen gaan maken in de kaasmakerijen in Born en Workum en zoekt enkele honderden leden in de omgeving van beide fabrieken die zich willen certificeren volgens de VLOG-criteria.

Ook FrieslandCampina geeft aan ongeveer een cent per kg melk extra te betalen. Ook zegt FrieslandCampina met de GMO-vrije kaas in te spelen op de vraag van Duitse supermarkten. In Duitsland heeft FrieslandCampina al leveranciers die VLOG-gecertificeerd zijn.

Bronnen: Moproweb.de en FrieslandCampina

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?