Management | Markt

Wereldwijd meer melk, melkprijs stabiel

In het eerste kwartaal van 2017 bleven de aanleveringen van rauwe melk in de EU achter bij die van het eerste kwartaal van 2016. Maar de achterstand op 2016 verkleint iedere maand en op korte termijn zal de leverantie hoger zijn. Het lijkt er echter wel op dat de melkprijs zich handhaaft.

De zuivelbedrijven in de EU haalden in het eerste kwartaal totaal 37,5 miljoen ton melk binnen. Dat is 1,2 procent minder in dat in dezelfde periode in 2016. Maar deze achterstand is tot en met maart al aardig ingelopen. Aan het eind van die maand was de aanvoer bij de fabrieken nog maar 0,2 procent lager. Begin januari was het verschil nog twee procent.

Minder melk in Frankrijk en Duitsland

De productiehoeveelheid in Frankrijk en Duitsland loopt duidelijk terug. Deze landen produceren samen een derde van de Europese melk. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken ontvangen de zuivelfabrieken minder melk. Andere landen compenseren deze terugloop echter. Polen produceert 4,2 procent meer, Ierland 2,2 procent en Italië 1,5 procent.

De USDEC (US Dairy Export Council) verwacht onder de streep van 2017 een groei van één procent van de melkleverantie in de EU. Daarmee schatten de experts in de VS de Europese productie duidelijk hoger in dan hun collega’s in Brussel. Zij gaan uit van 0,6 procent groei.

VS en Nieuw-Zeeland produceren meer melk

Bekijken we de globale melkmarkt, dan is de leverantie sinds begin dit jaar wederom toegenomen. De verwachting was echter een gelijkblijvend verloop. De hogere prijzen en de veelal betere weersomstandigheden hebben de productie in de drie grootste melkregio’s, VS, EU en Oceanië echter opgestuwd. En ook in dit verband geldt dat in maart dit jaar voor het eerst sinds mei 2016 weer meer geleverd is dan in dezelfde maand een jaar terug.

In de VS was de melkaanlevering het eerste kwartaal rond 23,3 miljoen ton melk. Dat is 2,1 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Huidig exporteren de VS 15 tot 20 procent van hun melk. Ook in Nieuw-Zeeland werd ten opzichte van 2016 meer gemolken. In maart was er een stijging van maar liefst 9,2 procent. De Kiwi’s verwachten in 2017 drie procent meer te produceren dan in 2016. Met de geschatte hoeveelheid wordt recordjaar 2014 overtroffen. In Australië namen de zuivelaars wel duidelijk minder melk in. In de eerste drie maanden zo’n 5,1 procent minder.

Met 32 cent rekenen

De hamvraag is natuurlijk wat dit alles betekent voor de melkprijs in de komende maanden? De zuivelconcerns kunnen makkelijker onderhandelen en hogere prijzen afdwingen voor de contracten tot eind oktober. Aan melkvet is schaarste en dus is het duur. De boterprijs bereikt alweer recordhoogtes en ook de kaasnoteringen trekken iets aan. Dit alles wijst erop dat de extra beschikbare melk aftrek vindt.

Het toenemende aanbod van rauwe melk zal dus geen negatief effect op de uitbetalingsprijs voor melk hebben. Ook omdat veel van de extra melk uit de VS aftrek vindt in Mexico, Azië en het Midden-Oosten. Waar nu wel het één en ander van afhangt, is of de Europese Commissie blijft weigeren de hoge melkpoedervoorraden op de markt te dumpen. Tot dusver heeft Brussel al meermaals verzekert dat niet te doen. Marktdeskundigen rekenen zodoende met een grofweg stabiele melkprijs van 32 cent gedurende de zomer.

Bronnen: AMI, ZMB, USDEC

Tekstbewerking en foto: Gregor Veauthier

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?