Management

Koeien willen ’s nachts naar buiten

Als een koe zelf de keuze kan maken om naar buiten te gaan, gaat ze dan naar buiten, wanneer gaat ze naar buiten en hoelang?

De oudmelkte koeien op een melkveebedrijf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren konden gedurende drie maanden zelf kiezen of ze wel of niet naar een naast de stal gelegen uitloop gingen. Na de melkbeurt (driemaal daags) en eventuele andere verzorging kon iedere koe kiezen naar buiten te gaan. De groep oudmelkte dieren bevatte tijdens het onderzoek gemiddeld 68 dieren, de uitloop was 3.300 vierkante meter groot. Te grazen was er niet in de uitloop, enkele bomen boden op gezette tijden wat schaduw.

Voordat de koeien zelf mochten kiezen de uitloop wel of niet te gebruiken, werden ze een aantal dagen in de uitloop gedreven om het te leren kennen. In de proefperiode registreerde een weerstation temperatuur, wind, neerslag en zonnestraling.

Temperatuur heeft niet de verwachte invloed

Gemiddeld over de dag was 12 procent van de koeien buiten en kwam een koe 170 minuten per dag buiten. Het uitloopgebruik concentreerde zich met 90 procent echter duidelijk tussen de nacht- en ochtendmelking. Bij de constateringen zijn dagen met een niet-representatief weerbeeld niet meegenomen. De weerdata van de representatieve dagen werden statistisch in verband gebracht met het uitloopgebruik. Anders dan je zou verwachten, beïnvloedt de temperatuur het uitloopgebruik niet. Ook regen beïnvloedt het uitloopgebruik anders dan verwacht. Hoe regen en andere weersaspecten het uitloopgebruik beïnvloeden, lees je in de nieuwe uitgave van vakblad Elite.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?