Management | Markt

Ekosem-Agrar wordt binnenkort grootste melkproducent ter wereld

De Duitse onderneming Ekosem-Agrar is eigenaar van de Russische onderneming EkoNiva met meerdere melkveebedrijven in Rusland. EkoNiva produceert inmiddels 2 miljoen liter melk per dag. Met deze mijlpaal heeft de grootste melkproducent van Rusland zijn melkproductie in een tijdsbestek van 15 maanden verdubbeld. In 2019 zal Ekosem-Agrar 14 nieuwe bedrijven in gebruik nemen.

Voor het eerst produceerden de EkoNiva-bedrijven vorige week meer dan 2.000 ton melk per dag. EkoNiva valt onder de Duitse holding Ekosem-Agrar AG. Volgens de directie behoort EkoNiva tot de acht grootste melkproducenten ter wereld. De productiegroei is gerealiseerd door groei in het aantal melkkoeien van 45.000 stuks eind 2017 tot 75.000 per eind maart 2019. Het bedrijf heeft per 31 maart dit jaar circa 535.000 hectare landbouwgrond in gebruik. Op 31 december was 194.000 hectare (38 procent) eigendom van de onderneming.

66.500 melkkoeien

In boekjaar 2018 groeide het totale aantal runderen met 42 procent tot meer dan 133.000 stuks tegen 93.500 in het jaar ervoor. Het aantal stuks melkvee steeg van 44.980 aan het einde van 2017 met 48 procent tot 66.500 melkkoeien op 31 december 2018. In 2018 werd in totaal 484 miljoen liter melk geproduceerd. Dat is circa 62 procent meer dan in 2017 (circa 298 miljoen liter). Op basis van de actuele dagproductie is de verwachting dat de totale productie van 2019 uitkomt op 730 miljoen kg melk.

Doorgroeien

Omdat de omstandigheden gunstig zijn voor het verder verhogen van de totale productie, vooral doordat de staat steunt, wil Ekosem-Agrar AG de melkproductie verder vergroten. In 2018 is begonnen met de bouw van in totaal 14 nieuwe moderne melkveebedrijven met stalcapaciteit voor in totaal meer dan 45.000 melkkoeien. Enkele zijn al in bedrijf genomen, de overige bedrijven zullen nog in 2018 in bedrijf genomen worden. Zo kan de onderneming het totale aantal melkkoeien tot boven 100.000 laten groeien. Daarmee zou de dagproductie op 3 miljoen liter rauwe melk per dag komen. Volgens de directie van Ekosem-Agrar zou de onderneming daarmee de grootste melkproducent ter wereld worden.

Ondanks de sterke groei van de melkproductie van EkoNiva, beïnvloedde de flink gedaalde melkprijs de ontwikkeling van de ondernemingsgroep wel, dit zal ook terug te zien zijn in de resultaten van het lopende jaar. In 2017 was de gemiddelde prijs voor een kg melk nog 44 eurocent, in 2018 was het nog maar 35 eurocent. Sinds de tweede helft van 2018 is de melkprijs weer duidelijk gestegen. Op basis van de actuele wisselkoersen is de melkprijs nu ongeveer 39 eurocent.

Putin-begrijper en Rusland’s melkbaron

Oprichter en directeur van Ekosem-Agrar is de de Duitse deelstaat Baden-Württemberg geboren Stefan Dürr. Na de landbouwschool studeerde hij agronomie en kwam via een uitwisselingsproject in 1989 terecht in de voormalige Sovjet Unie. In 1998 ging Dürr landbouwmachines verkopen in Rusland. In 2003 kocht hij voor het eerst een Russisch landbouwbedrijf. Door zijn verdiensten voor de Russische landbouw mag Dürr zich Russische staatsburger noemen. Het Russische importverbod voor voedingsmiddelen uit West-Europa ondersteunt hij. “Voor de Russische landbouw is het positief.” Aldus Dürr. Hij vertelt dat hij Putin het hoogstpersoonlijk heeft aangeraden tijdens een gesprek. “Ik denk dat het goed is dat Russische producten weer kansen hebben. Russische verwerkers komen nu makkelijker in de supermarktschappen.“

Tekst: Gregor Veauthier – Bronnen: Ekosem-Agrar; Welt – Foto’s: EkoNiva

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?