Melkprijs

Melkprijzen juli 2019

In de maand juli is de melkprijs die gemiddeld door de belangrijkste zuivelondernemingen in Europa werd uitbetaald weer iets gestegen. Per 100 kg melk werd 14 eurocent meer betaald. Dat is wel nog altijd 41 eurocent minder dan in juli 2018.

Dat de melk in juli iets beter werd betaald heeft vooral te maken met de invloeden van seizoenstoeslagen. Vooral in Frankrijk lagen de prijzen hoger, maar de prijzen van de Franse ondernemingen pieken altijd in de zomermaanden.

Eind 2018 waren de melkprijzen hoger. Dat ze weer zo hoog worden is niet de verwachting. Hoewel de melkprijzen in maart, april, mei en juni 2019 gemiddeld hoger waren dan in dezelfde maanden in 2018, zal 2019 naar verwachting worden afgesloten met minder melkgeld.

Piekprijs in VS

In de VS is de melkprijs met 27 procent gestegen sinds januari. Acht procent daarvan in juli. De prijs voor klasse III melk in juli was de hoogste sinds december 2014. De sterke stijging is te danken aan de enorme prijsstijging voor cheddar. Dit product werd maar liefst 33 procent duurder in 2019.

Tussen januari en juni steeg de prijs voor klasse III melk in de VS met maar liefst 27 procent.

Wereldwijd minder melk

In Europa werd in juni iets minder melk geproduceerd, minus 0,2 procent. In mei bleef de productie stabiel. In de eerste helft van 2019 werd in de EU uiteindelijk 0,4 procent meer melk geproduceerd dan in de eerste helft van 2018. De Ierse productie blijft stevig groeien, in juni met maar liefst acht procent. In Polen is de groei eruit sinds mei na een periode van behoorlijke groei. In Duitsland werd in mei en juni minder gemolken en de Franse productie bleef op stabiel niveau in juni. Met Nieuw-Zeeland als uitzondering, daalde in alle belangrijke exporterende zuivellanden de productie in de maand juni. In de VS met 0,2 procent, in Australië, Argentinië en Uruguay zette de trend van flinke productieverlaging zich voort. De Nieuw-Zeelandse melkproductie herstelde in juni. Al met al was de productie in de belangrijke zuivelregio’s inclusief de EU 0,4 procent lager. In de Nederlandse zuivelnoteringen zat weinig beweging tussen eind juli en eind augustus. De boterprijs slonk door matige vraag en hoge voorraden. Midden augustus leek de bodem bereikt.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?