Melkprijs

Melkprijzen augustus 2019

In augustus werd gemiddeld 7 eurocent minder betaald per 100 kg melk door de Europese zuivelondernemingen. De gemiddelde prijs kwam op 33,36 euro per 100 kg standaardmelk.In augustus werd gemiddeld 7 eurocent minder betaald per 100 kg melk door de Europese zuivelondernemingen. De gemiddelde prijs kwam op 33,36 euro per 100 kg standaardmelk.

Dat in augustus minder werd betaald heeft niet zozeer te maken met prijsverlagingen op het vasteland van Europa, heel veel zuivelondernemingen hielden de prijs namelijk gelijk. Vooral in Ierland, bij Glanbia en Dairygold, holden de prijzen omlaag. Beide betaalden een euro minder dan in juli voor 100 kg melk. Ook bij Saputo Dairy in het Verenigd Koninkrijk daalde de prijs met 60 eurocent per 100 kg, maar dat is volledig te wijten aan de koerswijziging van de Britse pond. Saputo Dairy, voorheen Dairy Crest, wijzigde de prijs niet sinds februari en laat weten de prijs ook in september en oktober gelijk te houden. Onder meer Arla en FrieslandCampina hebben laten weten de prijs de komende tijd nauwelijks te wijzigen. De verwachting voor de komende maanden is dan ook vlak en de gemiddelde prijs van 2019 zal die van 2018 niet evenaren.

Productie EU

Zowel binnen de EU als wereldwijd verschillen de actuele producties per land. In Frankrijk, Duitsland en Nederland is spraken van afname, maar in bijvoorbeeld Ierland zit de groei er flink in en dat geldt ook voor Nieuw-Zeeland. In de EU werd tot en met juli 0,3 procent meer gemolken dan vorig jaar in dezelfde periode.

Zuivelmarkt

Sinds half augustus zijn de boternoteringen uit het dal aan het klimmen. Echter was boter in 2018 gemiddeld 150 euro per 100 kg duurder dan op dit moment. De prijs voor mager melkpoeder is doorgestegen sinds juli met een sprint in september. De prijs voor vol melkpoeder steeg iets in september. De oorzaak daarvan is de hogere prijs voor vet en eiwit.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?