Techniek

Ligboxen met meer koecomfort

Een zelfontworpen boxafscheiding is getest door Canadese onderzoekers van de University of British Columbia. Het model biedt meer ruimte waardoor koeien beter opstaan en gemakkelijker gaan liggen. Dit mag echter niet ten koste gaan van de hygiëne van de ligplek.

De keuze voor een type boxafscheiding is altijd een afweging tussen koecomfort en hygiëne van het ligbed. Hoe meer ruimte het dier heeft om vrij te gaan liggen, hoe minder gecontroleerd kan worden waar de mest en urine terecht komen.

In het onderzoek van de Canadese universiteit zijn 48 koeien verdeeld over acht groepen van zes koeien. De dieren zijn afwisselend in drie verschillende stalsystemen geplaatst. Een stal met reguliere ligboxen, een stal waar alle boxafscheiding is verwijderd en een stal met de zelfontworpen boxafscheiding. Om een beoordeling over koecomfort te kunnen doen, worden de ligposities bijgehouden. De hygiëne van de boxen is gescoord aan de hand van de hygiëne in de gehele stal.

Uit het onderzoek blijkt dat koeien vaker gaan liggen in boxen met minder restricties. Hierin nemen zij ook vaker alternatieve slaapposities aan. De traditionele stal heeft de beste hygiëne. Toch was het zelfontworpen model schoner dan het staltype zonder enige afscheiding.

Het nieuwe ontwerp kan dus bijdragen aan een verbetering van het koecomfort en toch zorgen voor een schone ligplek. Het ontwerp is echter nog niet op de markt en kan dus nog niet worden gekocht.

Bron afbeelding: A free stall reimagined, The University of British Columbia

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Techniek
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?