Management

Oostenrijk: hooimelk maakt opmars

Het Oostenrijkse zuivelmerk Arge Heumilch heeft de balans over 2021 opgemaakt. Er werd 520 miljoen kg ‘hooimelk’ verwerkt. Voor conventionele melk beuren Oostenrijkse melkveehouders zes cent per kg melk extra. Voor biologische hooimelk gaat het om 17 cent extra.

Een belangrijk kenmerk van hooimelk is dat de koeien geen ingekuild voer krijgen, maar vooral hooi en weidegras van kruidenrijk grasland. Inmiddels zou 87 procent van de Oostenrijkse consumenten hooimelk kennen en 75 procent zou in 2021 hooimelkproducten hebben gekocht. Arge Heumilch wordt voor een belangrijk deel naar Duitsland geëxporteerd. 60 procent van de hooimelk van Arge bleef in Oostenrijk. In een oostelijke regio in Frankrijk wordt Comté-kaas gemaakt van hooimelk van zuivere Montbéiardes. Meer over de melkveehouderij in deze streek lees je hier.

De opmars van hooimelk in Oostenrijk zou zijn te danken aan intensieve samenwerking tussen de zuivelondernemingen, kaasmakers en de detailhandel.

Tekst: Wiebke Simon – Bron: Arge Heumilch

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?