Jongvee | Magazine | Premium

Verlostouwtjes op 90 graden wassen

Hoe je op de juiste manier geboortehulp verleent, weten de meeste melkveehouders. Aan de broodnodige ­hygiëne scheelt het echter nog weleens.

De verlostouwtjes zagen er ogenschijnlijk schoon uit. Het resultaat van het op kweek zetten op een voedingsbodem liet echter een ander resultaat zien. De overduidelijke kiemgroei op de agarplaat was een bewijs voor onvoldoende desinfectie. Gebruik je zulke touwtjes bij de geboortehulp, dan kan dat kiemen in de baarmoeder brengen. Deze kiemen vinden daar het perfecte milieu om zich te vermeerderen. De gevolgen ervan zijn vaak een verhoogde incidentie van puerperale ziekten, zoals endometritis (baarmoederontsteking). Dat heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van de betreffende koe en kan leiden tot het moeten inroepen van de dierenarts voor behandelingen.

De kiemgroei op de voedingsbodem duidt aan dat de verlostouwtjes qua hygiëne niet perfect zijn.
Het op kweek zetten op een voedingsbodem om de ­hygiëne van de verlostouwtjes te beoordelen.

Tot de voorbereiding op het verlenen van geboortehulp behoort niet alleen de ordentelijke reiniging van de koe, maar ook van eigen handen, armen en instrumenten die gebruikt worden. Bovendien zou je het aantal personen dat het dier rond en tijdens het afkalven onderzoekt zover mogelijk moeten beperken. Bij sterk vervuilde dieren is reiniging met water en zeep rondom de schede aan te bevelen. Aansluitend kan worden gedesinfecteerd met een middel dat door de slijmvliezen wordt verdragen. Zowel overtollig water als zeepresten moeten worden verwijderd met een schone, aanzuigende doek. Wegwerpdoeken hebben de voorkeur boven wasbare handdoeken. Handen en armen moeten onder stromend water worden gereinigd en vervolgens worden gedesinfecteerd.

Touwtjes in de wasmachine

Het dragen van lange handschoenen bij de geboortehulp wordt ook door dierenartsen met controverse bediscussieerd. Uit hygiënisch oogpunt zijn ze aan te bevelen, maar ze perken het gevoel (haptische waarneming) erg in. Om vervuiling van de genitaliën van de koe aan de buitenkant te voorkomen, kan de staart van de koe met bijvoorbeeld een touw aan het halster worden gebonden. Gebruik voldoende glijmiddel. Als glijmiddel echter niet correct is opgeslagen of onhygiënisch wordt gebruikt, kan het de kiembelasting juist verhogen. Reinig ook de glijmiddelfles na gebruik. De verlostouwtjes wassen op 90 graden Celsius is in de regel voldoende om schadelijke micro-organismen af te doden. Verloskettingen kunnen in heet water worden gereinigd. Voor het bewaren van de kettingen of touwtjes is een afsluitbare schap of kist de beste oplossing, mits deze ook regelmatig wordt gereinigd.

Tekst: Silvia Lehnert Foto’s: Dr. Fischer

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?