Management

Fonterra verlaagt melkprijs tot omgerekend 35 eurocent

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft haar melkprijsprognose voor melkjaar 2022/2023 opnieuw naar beneden bijgesteld. Voor het lopende melkjaar dat in Nieuw-Zeeland in mei eindigt, kunnen de leden een melkuitbetalingsprijs van 8,00 tot 8,60 Nieuw-Zeelandse dollar per kg vet en eiwit verwachten. Dat is 20 cent minder dan de prognose van eind februari. Omgerekend naar Europese gehalten, beuren de Nieuw-Zeelandse melkproducenten nog zo’n 35 eurocent per kg melk.

Fonterra wijdt de lagere uitbetalingsprijs aan minder vraag naar mager en vol melkpoeder, de zuivelgrondstoffen die wezenlijk de melkprijs van de coöperatie genereren, die lager is dan verwacht.

De oorzaak voor de negatieve ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt is de zwakke vraag naar vol melkpoeder vanuit China alsook de stijgende zuivelhoeveelheden en de daarmee gepaard gaande groei van de voorraad mager melkpoeder op het noordelijke halfrond. Zo luidt het bericht van de Europese handelsonderneming Trigina Dairy Trade over voorhanden zijnde voorraden aan zuivel (met uitzondering van kaas) binnen de EU, bij zowel de zuivelverwerkers als bij de eindafnemers wereldwijd

Tekst: Katrin Schiewer – Foto: Fonterra

Bronnen: ZMB, Trigona Dairy Trade

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?