Management

Emissies uit mest: zwavelzuur buiten de stal toevoegen

Met een retro-fit techniek voor het aanzuren van mest met zwavelzuur voor bestaande stallen, kunnen de ammoniakemissies met zo’n 40 procent worden verlaagd en het ontstaan van methaan met tweederde. Dit blijkt uit een studie van universiteit Bonn in samenwerking met projectpartners SF-Soepenberg en Hölscher + Leuschner.

Omdat bij de toevoeging van zwavelzuur aan mest onder bepaalde omstandigheden het giftige gas zwavelwaterstof kan ontstaan, werd in deze studie de mest buiten de stal aangezuurd. Daarvoor werd de mest tijdens de studie om de paar dagen in een speciale silo met mixer gepompt en vers aangezuurd teruggepompt in de stal.

De technieken die nodig zijn om mest buiten de stal aan te zuren, vragen om investeringen. In vergelijking met complete ver- of nieuwbouw, valt deze investering echter mee.

Tekst: Katrin Schiewer

Bronnen: AgE en Universiteit Bonn

Foto: Yoshi231, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?