Gezondheid

Verenigde Staten: derde melkveehouderijmedewerker besmet met vogelgriep

Een twee persoon in de Amerikaanse staat Michigan is positief getest voor variant H5N1 van het vogelgriepvirus dat zich onder de Amerikaanse melkveestapel verspreidt. Het is de derde medewerker van een melkveehouderij in de Verenigde Staten die besmet is met het virus.

De drie gevallen zijn niet met elkaar verbonden en komen vermoedelijk allemaal door verspreiding van koe naar mens. Ondertussen is op 23 bedrijven in Michigan de aanwezigheid van vogelgriep bevestigd, met besmetting van ten minste 66 melkveehouderijen in 9 staten in totaal.

Hoewel de situatie op dit moment naar verwachting beheersbaar is, zijn er zorgen over het beperken van verdere verspreiding. De besmette personen maakten geen gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) die mogelijk verdere verspreiding onder mensen werkzaam op melk- en pluimveebedrijven tegen kunnen gaan.

De Centra voor Ziektebestrijding en preventie (CDC) houden vol dat het risico voor de volksgezondheid laag is, maar moedigen mensen die blootgesteld zijn aan (mogelijk) besmette dieren aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken gaat verder met het plan om 4,8 miljoen dosis van een H5N1-vaccin voor menselijk gebruik te produceren. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor eigenaren en werknemers van veehouderijen, dierenartsen en laboranten.

Bron: Dairyherd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?