Kennispartnerbericht van TheTransitionCompany

Het belang van goed ruwvoer

Goed ruwvoer is de basis voor ieder melkveebedrijf. Koeien zijn herkauwers en kunnen van goed ruwvoer melk produceren. De kwaliteit van dit ruwvoer is van essentieel belang om tot een rendabele bedrijfsvoering te komen. Dit geldt voor elk melkveebedrijf. Het grootste deel van wat een koe eet bestaat namelijk uit ruwvoer, zoals gras en maïs. De koe is gemaakt om de hele dag door kleine beetjes te eten en eet gemiddeld zo’n 50 kilo ruwvoer per dag. Het is belangrijk je bezig te houden met de kwaliteit van ruwvoer, het vormt per slot van rekening de basis van je inkomen.

Maar wat is goed ruwvoer?

Goed ruwvoer wil zeggen, het is goed verteerbaar en er is voldoende beschikbaar op pensniveau. Het vormt de basis van ieder rantsoen. Goed ruwvoer stimuleert de gezondheid van de koe en zorgt ervoor dat hij langer productief blijft, het reguleert de juiste pH-waarde in de pens en vormt een energiebron voor goede microben. Met goed ruwvoer zorg je ervoor dat de koe alle belangrijke vezels en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Optimale kwaliteit van ruwvoer

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van ruwvoer. Om tot goed ruwvoer te komen begin je bij de grond waarop het verbouwd wordt. Een gezonde bodem is onmisbaar voor de ontwikkeling van sterke, gezonde planten. Zo’n bodem maakt planten minder vatbaar voor ziekten, plagen en stress en zorgt voor een optimale prestatie. Om tot de optimale kwaliteit en opbrengst van een gewas te komen is de keuze van het graszaadmengsel of maïsras ook van essentieel belang.

Vervolgens draait het om het juiste moment en de juiste manier van inkuilen. Inkuilmanagement begint met juiste maaistadium en maaihoogte te bepalen. Vervolgens kijk je welke producten je gebruikt om de conservering snel en correct te laten verlopen. Hierdoor wordt de kans op broei tot een minimum teruggebracht. Maar dan ben je er nog niet. Aangezien koeien niet van warm voer houden is het zeer belangrijk dat het ruwvoer koel wordt gevoerd. De voersnelheid is van groot belang om broei tegen te gaan.

Lees meer op www.thetransitioncompany.eu

The Transition Company
Over TheTransitionCompany
Met een voorsprong de lactatie in, meer energie voor verse koeien en het verhogen van waarde van ruwvoer. Dit is waar wij ons dagelijks mee bezighouden.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?