Management | Markt

Fonterra wil boter gaan maken in Rusland – desondanks melktekort

Fonterra, de grootste zuivelonderneming ter wereld heeft bekend gemaakt het voornemen te hebben een Russisch-Nieuw-Zeelandse boterproducent op te willen zetten in de omgeving van Leningrad, zo schrijft de website The DairyNews.

De joint venture krijgt de naam Unifood. Naast Fonterra Co-opeeative Group Limited is de firma Foodline betrokken bij de oprichting. Echter heerst in de regio Leningrad een melkschaarste. Speculerend stelt men dat in ieder geval een deel van de grondstoffen uit Nieuw-Zeeland gehaald zullen worden.

Russische statistieken zijn niet eenduidig

Voor heel Rusland geldt dat tot 1 november van dit jaar meer zuivelproducten zij geïmporteerd f]dan in de eerste tien maanden van 2016. Volgens opgaven van het federale belastingorgaan (FTS) is er met 16.300 ton boter 28 procent meer geïmporteerd. De import van melkpoeder steeg met 27 procent tot 44.900 ton. Eerder melde dezelfde bron dat de import van kaas in 2017 achterbleef, echter nu schijnt er met 24.000 ton ook 16 procent meer kaas te zijn geïmporteerd. Ook de nationale melkproductie in Rusland zou groeiende zijn en zou volgens Russische marktanalisten op 13, 1 miljoen ton komen. Echter bestaan verschillende informatiestromen betreft de werkelijke melkproductie, het aandeel van de productie dat de zuivelondernemingen bereikt en het aandeel van de melk dat wel wordt gerapporteerd maar niet daadwerkelijk wordt geproduceerd.

De laatste jaren zijn meer zuivelondernemingen in de kaasproductie in Rusland gestapt, onder meer Valio en Arla Foods.

Bronnen: AgE, The DairyNews

Tekstbewerking: Wilbert Beerling

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?