Management | Markt

IFCN-conferentie: melkveebedrijf groeit met 50 procent tot 2030

Tussen nu en 2030 zal de vraag naar melk en zuivel groeien tot driemaal de huidige melkproductie van de VS. Zo luidde één van de belangrijkste conclusies in de laatste publicatie van het IFCN (International Farm Comparison Network). Deze kwestie werd ook aan de kaak gesteld tijdens de 19e IFCN-conferentie die gisteren (maandag 11 juni) startte op Teagasc, het Ierse onderzoeksinstituut in Cork.

Vandaag de dag wordt wereldwijd 876 miljoen ton melk geproduceerd. Oceanië, India en de EU zijn op wereldniveau de belangrijkste producenten.

Maar hoeveel melk is nodig in 2030?

Dr. Torsten Hemme, algemeen directeur van het IFCN, stelt dat de markt om meer melk zal vragen. “De toenemende vraag is niet alleen het gevolg van meer mensen op de planeet, maar ook de per capita (per hoofd van de bevolking) consumptie zal stijgen dankzij toenemende welvaart en de investeringen die wereldwijd gedaan worden in de ontwikkeling van zuivelproducten.” Hemme, tevens de oprichter van het IFCN, benadrukt dat de groeiende vraag ook gedekt zal worden door een wereldwijde hogere melkproductie. De dynamiek waarmee bedrijven zich ontwikkelen zal aanhouden en melkveebedrijven zullen hun productie intensiveren.

De wereldwijde melkproductie groeide in 2017 met bijna vier procent. Dat is significant meer dan de groei in 2016. In 2018 is de groei echter weer afgezwakt. De oorzaken hiervan zijn de klimatologische ongewone omstandigheden in Nieuw Zeeland, de VS en Argentinië, alsook de moeilijke economische situatie van melkveebedrijven in de VS. Voor de tweede helft van 2018 verwacht het IFCN dat de groei van vraag en productie meer in balans is. De door het IFCN verwachtte melkprijs liggen tussen de 35 en 37 dollar per 100 kg melk, ofwel tussen 30 en 32 euro.

Aan de IFCN-conferentie in Ierland namen 80 participanten deel met 40 verschillende nationaliteiten.

Bron: Agriland

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?