Gezondheid | Premium

Klauwverband: Voorkeur voor synthetische watten

Bij het aanbrengen van een klauwverband hebben synthetische watten de voorkeur boven natuurlijke watten.

Bij veel klauwaandoeningen ondersteunt een klauwverband genezing. Klauwverbanden moeten altijd worden onderlegd met een wattenrol van in ieder geval 10 cm breed. Het verband moet in ieder geval aan de randen zijn onderlegd. Dat voorkomt dat het verband insnijdt op plekken waar de huid dun is, bij de kroonrand bijvoorbeeld. Hiervoor kunnen beter synthetische watten worden gebruikt. Deze worden gemaakt uit polyester en hebben boven katoenwatten de voordelen dat ze stretchen, elastisch, vochtdoorlatend en niet zuigend zijn.

Waarom geen katoenwatten?

Het nadeel van katoenwatten is dat ze vocht aanzuigen waardoor ze vaak bij het aanleggen al vochtig worden. Dat moet worden voorkomen, wat bij natte watten is de kiemdruk hoger, remt de heling van de wond en zo het infectierisico hoger. Synthetische watten op rol zijn te koop bij de apotheek en voordeliger via (agrarische) webshops.

Bron: Dr. Charlotte Kröger, samenwerkende DAP’s voor klauwgezondheid (D)

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?