Gezondheid

Biest op tweede en derde levensdag van belang voor weerstand kalf

Biest geven aan het kalf op de eerste levensdag, vooral in de eerste zes uur, is van groot belang voor het verkrijgen van een goede weerstand van het kalf. Maar ook het verstrekken van biest op de tweede en derde levensdag is belangrijk, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Op de eerste levensdag worden de antistoffen uit de biest opgenomen vanuit de darm naar het bloed, daarna niet meer. Het is echter belangrijk om ook op levensdag twee en drie biest te geven aan het kalf. Tweede- en derdedags biest bevat nog steeds meer voedingsstoffen en afweerstoffen dan koemelk of kunstmelk.

Tegen diarreeveroorzakers

Die afweerstoffen werken op lokaal niveau in de darm tegen onder meer rota- en corona-virusinfecties, twee belangrijke oorzaken van diarree bij de jongste kalveren. En zeker als koeien geënt worden tegen deze diarreeveroorzakers, is het aan te bevelen om de kalveren op de tweede en derde levensdag biest te geven, die dezelfde dag op een hygiënische manier van de eigen moeder is gewonnen, zo meldt de GD.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?