Melkprijs

Melkprijs lag in 2022 gemiddeld 46 procent hoger

Gemiddeld lag het Nederlandse melkprijsniveau in 2022 46 procent hoger dan in 2021. Dat blijkt uit de brochure Zuivel in Cijfers van ZuivelNL.

De opgaande lijn van de melkprijs, die al was ingezet in het laatste kwartaal van 2021, zette in heel 2022 door. Vanaf de tweede helft van 2022 lag de uitbetaalde melkprijs rond 60 euro per 100 kg en dat is een record. Gemiddeld genomen kwam het Nederlandse melkprijsniveau in 2022 46 procent boven het niveau uit van het jaar daarvoor. Pas in de tweede helft van het jaar was de melkprijs zo hoog dat het rendement sterk verbeterde, ook omdat de kostprijs daalde.

Melkproductie nam iets toe

In Nederland is er in 2022 14 miljard kg melk geproduceerd. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van 2021. In de eerste 5 maanden van 2022 daalde de Nederlandse productie. Vanaf juni kwam een einde aan de langdurige periode van daling, die in totaal anderhalf jaar heeft geduurd. Met name de verbetering van het rendement door de fors gestegen melkprijzen, leidde ertoe dat Nederlandse melkveehouders weer gestimuleerd werden om de melkproductie op te voeren, aldus ZuivelNL.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?