Fokkerij | Markt

Verenigde Staten: grote stijging in verkoop sperma van vleesrassen

Steeds meer melkveehouders in de Verenigde Staten insemineren hun melkkoeien met sperma van vleesrassen. In 2023 werden maar liefst 9,4 miljoen eenheden hiervan verkocht.

Met een verkoopstijging van sperma van vleesrassen van 4,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, noteerde 2023 voor het zesde jaar op rij een nieuw record. In 2015 was 2,5 miljoen exemplaren het hoogste verkoopaantal ooit, de grootste toename op de markt was in 2018 met 58 procent.

Van de 9,4 miljoen eenheden sperma van vleesrassen die in 2023 in de Verenigde Staten verkocht werden, werden 7,9 miljoen gebruikt op melkveebedrijven. Dat laten recente cijfers van de National Association of Animal Breeders (NAAB) zien. Dit is bijna 1 miljoen eenheden meer dan het jaar ervoor. De verkoop van sperma van vleesrassen voor het gebruik bij vleesvee daalde met 1,4 miljoen eenheden.

Daling totale verkoop

De Amerikaanse rundveesperma industrie rapporteerde een daling van 4 procent over de totale verkoop, 2,9 miljoen eenheden minder dan in 2022. Dit komt deels door een daling van 4 procent in de binnenlandse verkoop van sperma van melkrassen. De export van sperma van zowel melk- als vleesrassen daalde met respectievelijk 8 en 6 procent.

De daling van de export is noemenswaardig omdat dit een groot deel van de totale verkoop vertegenwoordigt, vooral voor sperma van melkrassen. Exportmarkten kochten in 2023 21 miljoen eenheden conventioneel sperma van melkrassen. Dat is drie keer zoveel als er in de Verenigde Staten zelf werd verkocht.

Gesekst sperma

Steeds meer melkveehouders in de Verenigde Staten gebruiken ook gesekst sperma. De binnenlandse verkoop hiervan steeg in 2023 met 518.000 eenheden (7 procent). Volgens de NAAB vertegenwoordigt gesekst sperma nu 54 procent van het gebruikte sperma van melkrassen door melkveehouderijen. Met maar liefst 8,4 miljoen eenheden in totaal is gesekst sperma de grootste categorie bij melkvee.

Bron: Hoard’s Dairyman

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?