Markt | Melkprijs

Global Dairy Trade: Zuivelprijzen in de lift

Op de eerste handelsdag van Global Dairy Trade in februari is de index met 4,2 gestegen. Tijdens 21 handelsronden werd in totaal 24.836 ton zuiveln verkocht. De gemiddelde prijs die werd betaald was 3.571 dollar per ton product.

Opvallend is de stijging van de boterprijs. Die is ten opzichte van de vorige handelsdag met 10,3 procent gestegen tot 6.516 dollar per ton. Ook de prijzen voor Cheddar (6,3 procent), magere melkpoeder (4,6 procent), volle melkpoeder (3,4 procent) en watervrij melkvet (3,3 procent) zijn gestegen. Voor mozzarella is  1,8 procent minder betaald.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelplatform Global Dairy Trade publiceert een tienjarenoverzicht in de vorm van een index. De algehele prijsindex staat op dit moment op 1.106. Dat is hoger dan de index van een maand geleden (1.053). In maart 2022 was dit 1.593. De index opent in 2013 op 1.422. Deze lange termijn index geeft in een oogopslag de prijsverandering van alle verhandelde zuivelgoederen weer, gecorrigeerd voor de verhandelde hoeveelheid. In augustus 2015 bereikte de index het laagste punt: 514.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktMelkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?